Trzy podstawowe makroskładniki, które są budulcem dla naszego organizmu to: tłuszcze, węglowodany i białka. Zapotrzebowanie dobowe na białko u dorosłej kobiety wynosi 0,7 grama na kilogram ciała, u dorosłego mężczyzny do 1 grama na kilogram ciała. Przy wzmożonej aktywności sportowej to zapotrzebowanie jest prawie dwukrotnie większe. Natomiast nadmiar białka w diecie może być szkodliwy nawet dla zdrowego człowieka, obciąża nerki oraz wątrobę. Czasem ograniczenie spożycia białka jest wręcz zalecane. Dlaczego i co wtedy jeść? Które produkty są niskobiałkowe?

Kto szczególnie powinien zainteresować się dietą niskobiałkową?

Produkty niskobiałkowe zalecane są przede wszystkim dla osób:

– zmagających się z chorobami nerek, z niewydolnością nerek,
– z niewydolnością wątroby,
– z chorobami trzustki, dróg żółciowych, pęcherzyka żółciowego,
– które cierpią na felynoketonurię, chorobę metaboliczną, której przyczyną jest niedobór enzymu uczestniczącego w przemianie białka,
– z chorobami metabolicznymi, które polegają na zakłóceniu metabolizmu aminokwasów.

Dieta niskobiałkowa jest dietą leczniczą, zazwyczaj polega na spożywaniu do 50 g białka na dobę i nie zaleca się stosowania tej diety bez wskazań zdrowotnych. Zazwyczaj określa się indywidualną granicę tolerancji białka przez organizm i dostosowuje do tego dietę.

Jakie produkty są dozwolone?

Przede wszystkim trzeba polubić się z różnorodnymi warzywami, z wyjątkiem tych strączkowych. Świeże owoce oraz soki również mają niską zawartość białka, więc warto po nie sięgać. A co z tłuszczami? Dozwolone jest masło, margaryna, oleje roślinne, oliwa z oliwek – dodawane do potraw na zimno.

Poniżej znajdziesz tabelę z przykładowymi dozwolonymi produktami i ich zawartością białka na 100 g.

 

  Produkt Ilość białka w 100 g
WARZYWA Marchew 0,9 g
Jarmuż 4,3 g
Burak 1,6 g
Rzodkiewka 0,7 g
Rzepa 0,9 g
Dynia 1 g
Pomidor 0,88 g
zmiksowany szpinak 2,6 g
Pietruszka 3 g
Kabaczek 1,2 g
Seler 1,6 g
Sałata zielona 1,5 g
Szparagi 2,2g
Ogórek zielony 0,7 g
Ziemniaki gotowane 1,9 g
Papryka 14 g
Cebula 1,1 g
Kukurydza 3,27
OWOCE Jabłka 0,3 g
Banany 1,1 g
Brzoskwinia 0,9 g
Śliwki 0,7 g
Winogrona 0,6 g
Pomarańcze 0,9 g
Cytryny 1,1 g
Grejpfrut 0,8 g
Arbuz 0,6 g
Owoce leśne 0,7 g
TŁUSZCZE Masło 0,9 g
Margaryna 0,2 g
Oliwa z oliwek 0 g

Warzywa: Jarmuż, szpinak, marchew, buraki, rzodkiewka, rzepa, dynia, pomidor bez skórki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, sałata zielona, fasolka szparagowa, groszek zielony, kalafior, ogórek zielony, ziemniaki gotowane, papryka, cebula, pietruszka, kukurydza.

Przeczytaj:  Ile kalorii ma piwo? Sprawdź!

Owoce: Jabłka, banany, papaja, melon, brzoskwinia, śliwki, winogrona, pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty, suszone owoce, soki owocowe, ananas, figi, arbuz, żurawina, banan, owoce leśne.

Tłuszcze: Masło, margaryna, roślinne oleje, oliwa z oliwek.

Zboża: Chleb pszenny niskobiałkowy, skrobia ziemniaczana, płatki kukurydziane, makaron pszenny niskobiałkowy, ryż biały w umiarkowanych ilościach.

Zalecane przyprawy: Koper, słodka papryka, zioła takie jak lubczyk, natka pietruszki, oregano, melisa, tymianek, wanilia, cynamon, sok z cytryny, kminek.

Inne: Dżem, powidła, miód, kisiele.

Pieczywo, dania gotowe i zamienniki

Pieczywo powinno być zrobione ze specjalnej mąki niskobiałkowej. W coraz większej ilości supermarketów można już kupić tego typu produkty niskobiałkowe. Oferują je też stacjonarne i internetowe sklepy ze zdrową żywnością. Aby polepszyć smak pieczywa niskobiałkowego warto zapiec je w tosterze i polać oliwą z oliwek. Producenci oferują też coraz więcej słodkich lub słonych przekąsek, które mogą umilić  i urozmaicić dietę. Wśród gotowych produktów znajdziesz pasztety, makarony, gotowe dania, paluszki, zamienniki jajek, ciasto na gofry, korzenne ciasteczka, mieszanki na naleśniki i wiele innych produktów, które pomagają smacznie i zdrowo jeść!

W sieci jest też coraz więcej inspiracji i ciekawych przepisów na naprawdę wartościowe dania z uwzględnieniem zasad diety niskobiałkowej. Praktyka pozwala modyfikować przepisy i dostosowywać do swoich osobistych preferencji.

Czego należy unikać?

Dieta niskobiałkowa oznacza konieczność wykluczenia produktów bogatobiałkowych takich jak: mięso, ryby, jaja, mleko, nasiona, orzechy, produkty zbożowe, warzywa strączkowe, kakao, czekolada do picia, dania gotowe, napoje alkoholowe, słodycze, smalec, niedojrzałe owoce, kiszonki, czereśnie, daktyle, solone warzywa. Aby dieta była pełnowartościowa, należy wspomagać się o zamienniki tradycyjnych produktów spożywczych, takie jak sery, mleko, jajka, pasztety. Powinno ograniczyć się spożycie soli. Potrawy najlepiej gotować w wodzie i na parze. Mogą być również duszone bądź pieczone bez dodatku tłuszczu.

Gotowanie i jedzenie z uwzględnianiem zasad diety niskobiałkowej nie musi być nudne i jednostajne. Nadal można cieszyć się wielką różnorodnością smaków, bez szkodzenia własnemu zdrowiu.

Artykuły z kategorii: