Jak usmażyć steka

Wbrew pozorom usmażenie idealnego kawałka mięsa nie jest takie proste. Na przygotowanie idealnego steka składa się wiele czynników. Jeśli chcesz poznać tajniki usmażenia idealnego kawałka mięsa, zapraszam do poniższego artykułu. Dzięki temu dowiesz się, jak powinien wyglądać idealnie usmażony stek.

Kroki które musisz zrobić przed usmażeniem steka

Wyjmij mięso z lodówki i daj czas, aby odstało

Mięso przed usmażeniem nie może być prosto z lodówki, gdyż przez to nie usmażymy idealnego kawałka mięsa. Nasze mięso musimy wyjąć z lodówki minimum 40 minut przed jego przygotowaniem. Gdy odstoi ten czas, należy odsączyć je z wody (najlepiej skorzystać z papierowego ręcznika). Jeśli chcemy, aby nasz stek był idealny, nie możemy kłaść go zimnego na patelnie, ponieważ doprowadzi to, do znacznego zmniejszenia temperatury naszej patelni, przez co wysmażenie nie będzie równe z każdej strony. W najgorszym wypadku mięso nam się z zewnątrz spali, a w środku będziemy mieli całkowitą surowiznę.

Odpowiednie przyprawienie mięsa to podstawa

Po tym, jak już stek ociepli się do temperatury pokojowej, należy go przyprawić. Wbrew temu, co niektórzy uważają, mięso należy posolić przed jego smażeniem. Nie sprawi to, że mięso zostanie wysuszone, jak mówi to wiele kulinarnych mitów. Owszem możemy zauważyć delikatny wyciek soków z mięsa, nie mniej wcześniejsze posolenie mięsa nie sprawi, że będzie ono mniej soczyste. Warto zaznaczyć, że podczas smażenia białko w mięsie ścina się, więc posolenie w trakcie smażenia nic nam nie da. Natomiast jeśli chodzi o pieprz, dodajemy go zawsze po usmażeniu, gdyż pieprz po prostu pali się na patelni, przez co będziemy mieli przypalone mięso, oraz patelnie.

Smaż tylko i wyłącznie na odpowiednim tłuszczu

Kolejnym ważnym elementem przygotowania dobrego steka jest wybór odpowiedniego tłuszczu. Czym powinniśmy się kierować podczas wyboru tłuszczu. Jedyny tłuszcz nadający się do smażenia steka jest taki, który ma wysoki punkt dymienia. Wszystko przez to, że mięso smaży się w temperaturze dochodzącej do 150 stopni Celsjusza. Dlatego idealnie sprawdzi się tu m.in.:

  • Masło klarowane
  • Olej rzepakowy
  • Rafinowana oliwa

Nie można jednak przesadzić z tłuszczem, wystarczy kilka kropel na patelnie. Dzięki temu mięso nie przywrze nam do patelni, a dodatkowo zarumieni się na bardzo ładny brązowy kolor. Jeśli posiadasz dobrej jakości patelnie, która nie przywiera i jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu, nie musisz wcale używać tłuszczu do przygotowania mięsa.

Nie wolno nakuwać mięsa przed jak i w trakcie jego smażenia

Podczas smażenia mięsa musisz je przewrócić na drugą stronę. Wybierz do tego odpowiedni przyrząd, nie korzystaj z niczego ostrego jak np. widelec, bo możesz nakłuć mięso i wylecą z niego wszystkie soki, co doprowadzi do tego, że mięso utraci cały swój aromat, jak i smak. Idealnie sprawdzi się tu drewniana łopatka, silikonowa szpatułka, ewentualnie szczypce jednak muszą być one zaokrąglone.

Poszczególne stopnie wysmażenia mięsa

Skoro znamy już podstawy smażenia steka, przyjrzyjmy się wszystkim stopniom jego wysmażenia. Jak się ogólnie przyjęło możemy wyróżnić 6 stopni jego wysmażenia, każdy stopień posiada swoją nazwę oraz krótką charakterystykę jak powinien wyglądać. I tak o to możemy wyróżnić:

  • Blue (wysmażenie bardzo krwiste) jest to stek, który smaży się maksymalnie po 1 minucie z każdej strony. Charakteryzuje się tym, że w środku mięso jest całkowicie surowo i lekko ciepłe natomiast z wierzchu dobrze przypieczone. Po dotknięciu możemy wyczuć gąbczastą strukturę mięsa.
  • Rare (wysmażenie krwiste) stek powinno smażyć się maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Po przekrojeniu mięsa możemy zauważyć, sporą ilość wypływających soków, a barwa jest bardzo czerwona. Jednak w porównaniu do Blue możemy zauważyć, że białko zaczęło się delikatnie ścinać.
  • Medium-Rare (wysmażenie średnio krwiste) mięso należy smażyć maksimum 3 minuty z każdej strony. Po przekrojeniu możemy zauważyć, że soki delikatnie wypływają, a barwa mięsa jest lekko różowa. Jeśli delikatnie naciśniemy mięso, jest ono miękkie i bardzo sprężyste. Jest to najbardziej popularny stopień wysmażenia na świecie.
  • Medium (średnio wysmażony) mięso smażymy maksymalnie 5 minut z każdej strony. Po przekrojeniu mięso jest bladoróżowe, a w dotyku jest bardzo jędrne i lekko ścięte.
  • Medium well (dobrze wysmażony) mięso należy smażyć do 7 minut z każdej strony. Tutaj kolor mięsa zdecydowanie różni się od pozostałych, ponieważ jest już brązowo-szary. Natomiast w dotyku jest dość twardy jednak jeszcze elastyczny.
  • Well done (bardzo dobrze wysmażony) ostatni stopień wysmażenia, należy smażyć do 8 minut z każdej strony. Mięso jest brązowe oraz twarde, nie uraczymy tu żadnych soków.

Artykuły z kategorii: