Przygotowanie domowego sushi, to sposób na połączenie gotowania z zabawą, jest to na tyle prosta potrawa, że nawet laik poradzi sobie z jej przygotowaniem; czy jesteś fanem azjatyckich smaków, czy dopiero poznajesz tę kuchnię, domowe gotowanie zabierze cię w podróż do odległej Japonii.
Co jest potrzebne do przygotowania sushi
Przepis na sushi jest prostszy, niż mogłoby się wydawać, składniki bywają drogie, jednak nie zużywają się szybko, więc starczą na więcej jak jedno gotowanie.
Składniki niezbędne w każdym przepisie na sushi
- Ryż. Po pierwsze i najważniejsze, dobry jakościowo ryż, to klucz do smaku sushi; powinien być jak najbardziej kleisty, w zależności od ceny, odmian ryżu jest kilka do wyboru, jednak najważniejsze, aby ziarna były krótkie i okrągłe. Sklepy oferują już umyte ziarna ryżu, nie trzeba będzie ich płukać przed ugotowaniem;
- Ocet ryżowy, cukier i sól. Niezbędne do przygotowania zaprawy do ryżu;
- Glony nori. Sushi zawija się w arkusze glonów, są dostępne w każdym większym markecie lub sklepie azjatyckim, ich jakość nie różni się w zależności od ceny;
- Sos sojowy, w którym macza się sushi tuż przed zjedzeniem;
- Wasabi dodaje ostrości i kładzie się je już bezpośrednio na gotowe sushi;
- Imbir, służy do przeczyszczenia kubków smakowych po każdym zjedzonym kawałku.
Dodatkowe składniki sushi
- ryba, często popularny łosoś lub tuńczyk;
- serek do posmarowania ryżu;
- warzywa, takie jak avocado, ogórek, papryka;
- owoce, np. mango.
Akcesoria niezbędne do przygotowania sushi w domu
- mata do zawijania sushi; wykonana jest z drewnianych, długich i cienkich patyczków, powinna być solidna, żeby się nie połamała przy dużym nacisku;
- ostry nóż, który posłuży do ciecia rolek;
- garnek, do którego ryż nie będzie przywierał.
Etapy przygotowywania domowego sushi
- Ugotowanie ryżu. Jeśli ziarna ryżu nie były myte, to przed ugotowaniem należy je płukać w wodzie do momentu, aż stanie się przezroczysta, czyli ok. 4 razy. Jedną szklankę suchego ryżu należy gotować w jednej szklance nieosolonej wody. Przepis na sushi znajduje się też na opakowaniu ryżu. Po ugotowaniu ryż należy odstawić do ostygnięcia, następnie połączyć z zaprawą;
- Zaprawa. Standardowe proporcje na 250 g. ryżu to 2 łyżki octu, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, aby składniki lepiej się połączyły, można je delikatnie podgrzać. Tak przygotowany mix łączy się z ryżem i znów odstawia do ostygnięcia;
- Nakładanie ostudzonego ryżu i wybranych składników na glony. Na chropowatą stronę nori nakłada się ryż na płasko, ważne, aby z obu stron arkusza zostawić miejsce na sklejenie glonu. Na ryżu można położyć ryby, kawałki warzyw czy owoców;
- Formowanie rolek. Przygotowany listek należy ostrożnie zrolować, pilnując, aby składniki cały czas znajdowały się w rolce, nie może być ich za dużo, aby glon się nie przerwał. Pusty kawałek listka należy zmoczyć wodą, aby się dobrze trzymał, połączyć rolkę i chwilę przytrzymać;
- Cięcie rolek na około 10 kawałków, przyda się ostry nóż.