Czym są proteiny i kto powinien je przyjmować? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej.
Proteiny – co to jest?
Proteiny, choć brzmią poważnie i skomplikowanie, w rzeczywistości są niczym innym, jak tylko białkiem. Jest to więc składnik pożywienia i diety. Z chemicznego punktu widzenia proteiny składają się z aminokwasów, które zawierają w sobie głównie atomy węgla, wodoru, tlenu i potasu. Niekiedy jednak w swoim składzie mogą też zawierać inne pierwiastki, jak np. żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź, jod czy siarkę. Z biologicznego punktu widzenia, proteiny są związkiem stanowiącym trzon funkcji budulcowej organizmu. Odpowiadają za tkankę mięśniową i łączną, a w praktyce m.in. za dobrą kondycję włosów, paznokci czy zębów.
Co dają proteiny?
No dobrze, ale właściwie co dają proteiny? Jako białko budulcowe organizmu, mają kilka ważnych funkcji. Przede wszystkim tworzą organizm, czyli są składnikiem każdej komórki, tkanki i narządu. Uczestniczą w tworzeniu nowych tkanek, jak również w regeneracji organizmu, gojeniu ran. Regulują również procesy życiowe, produkują enzymy, hormony i przeciwciała, czyli uczestniczą we wszelkich procesach autoimmunologicznych. Ponadto transportują tlen, witaminy i minerały, dzięki czemu docierają one do każdego cm naszego ciała. Białka chronią też przed chorobami, wpływają na poziom energii i kondycję fizyczną. Bardzo często wymienianą rolę protein, jest budowa i utrzymanie tkanki mięśniowej – pomaga budować i regenerować mięśnie, co jest kluczowe w przypadku osób aktywnych fizycznie. Ponieważ białko większa uczucie sytości, pomaga też w utrzymaniu lub redukcji masy ciała. Proteiny potrafią też niwelować mikrouszkodzenia powstałe w wyniku treningu i wysiłku fizycznego.
W czym znajdują się proteiny?
Proteiny znajdują się w wielu produktach spożywczych. Przede wszystkim w mięsie, rybach, jajach, serach, jak również w odżywkach białkowych, znanych szczególnie pod nazwą Whey protein. Naturalnie pochodzące białko znajdziesz jednak również w nabiale, roślinach strączkowych, orzechach, zbożach czy produktach zbożowych. Jest więc cały szereg produktów, które możesz jeść, by dostarczać organizmowi tak bardzo potrzebnego białka. W przypadku wegetarian i wegan, sytuacja może być pozornie nieco skomplikowana. W rzeczywistości jednak mogą oni dostarczać do organizmu białko pochodzące z produktów pochodzenia roślinnego – soja, tofu, soczewica, ciecierzyca czy orzechy.
Kto powinien przyjmować proteiny?
Białka są niezbędne każdemu człowiekowi, dlatego powinny znaleźć się w każdej diecie. Są jednak grupy ludzi o większych zapotzebowaniach na białko. Są to przede wszystkim zawodowi sportowcy oraz osoby o zwiękzszonej aktywności fizycznej. Ich mięśnie potrzebują więcej białka do regeneracji i budowy masy mięśniowej. Drugą taką grupą są kobiety w ciąży, które do prawidłowego rozwoju ciąży i dziecka, potrzebują więcej białka niż w okresie poza ciążą. Proteiny polecane są więc przede wszystkim osobom trenującym siłowo i wytrzymałościowo. Niemniej jednak białko jest też ważne w okresie wzrostu i dojrzewania – jest niezbędne nastolatkom do rozwoju mięśni i kości. Również seniorzy powinni zadbać o odpowiednią ilość białka. Proteiny są więc polecane osobom z niedożywieniem i problemami z apetytem. Ostatnią grupą, o jakiej należy wspomnieć, są osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Eliminując z diety produkty pochodzenia zwierzęcego, zawierające dużą ilość białka, powinny one dostarczać go sobie w innej formie – albo przy pomocy innych produktów spożywczych albo też za sprawą odżywek białkowych.
Artykuł promocyjny.